tiistai 15. toukokuuta 2018

UV-hartsi: Seikkailu jatkuu

Moi!

Olen sitten edellisen päivityksen puuhaillut taas vaikka mitä, mutta erityisesti olen jatkanut UV-hartsin kanssa leikkimistä. Ajattelin taas kirjoitella vähän uusista löydöksistäni ja siitä, mitä olen oikein työstämässä tulevaisuutta ajatellen.

Olen tilaillut netistä yhtä sun toista härpäkettä ja ainetta aiheeseen liittyen. Tilasin edelleen osan aikaisemmin mainitsemastani suomalaisesta nettikaupasta, mutta kun siellä alkoi valikoima käymään turhan vajaaksi päätin siirtyä ulkomaille https://www.miniaturesweethk.com sivustolle, jonka löysin itseasiassa ihan sattumalta, kun yritin etsiä juuri tietynlaisia muotteja. Sivuston on ollut tosi kätevä, sieltä saa isoja purkkeja hartsia ja kaikkea mahdollista tavaraa siihen liittyen. Lähetys tulee myös harvinaisen nopeasti ja mukana on aina jotain ylimääräistä pikkuryönää. Voin suositella.

Ensimmäinen miniaturesweets lootti noin kuukausi sitten. Muotteja, hartsia, hartsivärejä ja lahjuksia


Aikaisempaan liittyen sauna on edelleen mielestäni paras vaihtoehto kuplien poistamiseen UV-hartsista. Ei sekään kaikkea poista ja niitä voi tulla lisää kaatamisen yhteydessä, mutta itselleni tarpeeksi kuplatonta jälkeä tulee.

Look mom! No bubbles! (almost)

Liian kivoja muotteja!
Tein useita valoksia samoilla muoteilla, jossa huomasin myös uuden piirteen: muotit kuluvat jonkin verran käytössä. Käytin yhtä muottia yli viisikymmentä kertaa, jolloin muotti alkoi olla vähän röpelöinen reunoilta. Veikkaan tämän kyllä johtuvat siitä, että muotti oli ihan superpieni ja muoto teräväreunainen. Joka kerta kun uuden kiven kaivoi muotista itse kivi ja omat kynnet repivät muottia vähän reunoista ja lopulta lopputulos oli vähän... ei nii nätti kuin aluksi. Onneksi kivet on niin pieniä ja tulevat niin olemattomaan kohtaan asua, ettei haittaa hirveästi.

Vasemmalla aika freeshistä muotista tulleita kiviä, pienemmät jo varmaan 40 kertaa käytetystä muotista...


Kuten aiemmin tuli todettuia, yksi ikävä puoli UV-hartsissa on se, että käytetyn muotin tulee olla läpinäkyvä tai valos ei ikinä kovetu. Suurimmalle osalle ihan perusmuodoista löytyy muotteja netistä vähän mistä sattuu ja sieltä tilasin itselleni useita erilaisia. Mutta entä, jos olisi tarvis jollekkin oikein spesifille muodolle juuri tietyssä koossa?

Worbla-kaupan lootti. So much mainontaa in my blog 

Tilasin suomalaisesta worblakaupasta vähän kaikenlaista, mukaanlukien läpinäkyvää worblaa. Yksinkertaisesti tein läpinäkyvästä worblasta muotteja. Kokeilin tehdä alkuperäistä muotoa vähän kaikenlaista: fimosta, softiksesta yms. ja lopputulokset ovat sen verran kivoja, että kyllä tätä tekniikkaa voi käyttää. Laitoin haluttavan muodon normaalisti esim paperin päälle ja aloin lämmittämään läpinäkyvää worblaa sen päällä, jolloin se pikkuhiljaa "suli" ja valui oikeaan muotoon. Hirveän tarkkaa ja yksityiskohtaista jälkeä tällä ei saa aikaan.

Siihen se vaan lämmitetään päälle
Siis joo
Ensimmäinen jo melko onnistunut muotti

Reunoista on vaikea saada siistit ja lopullinen tarvitsee paljon loppukäsittelyä, mutta muuten ihan hyvä. Ja koska muotissa ei ole kunnon reunoja, laitoin itse hommelin esim ison tulitikkurasian päälle, ettei muotti dippaa kaikkea hartia pois.

Yhtä muottia minun piti käyttää useamman kerran, josta tuli sitten omia ongelmia. Kaikessa hartsin kovettumisessa vapautuu lämpöä ja niin myös UV-hartsin kohdalla on. Kun otat muotit ja kivet pois uunista, ovat ne lämpimät ellei jopa kuumat kovetuttuaan. Worbla tunnetusti muovautuu lämmön avulla, joten jatkuva altistuminen sai worblan vähän luiruamaan ja muuttamaan muotoaan kesken valamisen. Ei mitään dramaattista ja muoto pysyi lähes samana, mutta höpö reaktio ja muottia piti muotoilla välillä uudestaan, ettei hartsi valu esim toiseen reunaan.

Oikeassa yläreunassa olevat kolme möhkälettä on valettu transpa-worblalla. Samoin yläreunan puikulat

Läpinäkyvä worbla oli siis ihan muikea vaihtoehto tehdä muotteja. 


Ulkomailta lisää hartsia tilatessani huomasin kauppaan tulleen uutta mössöä: läpinäkyvää muottimössöä! Tilasin heti yhden satsin ja pääsin testailemaan, miten se toimii.

Mössöt A ja B

Tarkoituksena oli siis kiinnittää halunnu kuvio jonkin rasian pohjalle (itse käytin korujen muovisia rasioita) teipillä ja kaataa rasiaan sitten tätä 1 suhde 1teen sekoitettua mössöä. Tämä sitten kovettuisi jonkin verran, mutta pysyisi silti vielä joustavana. Kovettuminen kesti noin 4-5 tuntia. Muotti oli lopulta vähän himmeä, mutta UV-hartsille tarpeeksi läpinäkyvä.

Lets get down to business! (ohjeetkin tuli englanniksi kuinka huomaavaista)

Tein useamman muotin testiksi. Mallin materiaaleina käytin fimoa, fimo airia, EVA-foamia ja hartsista aiemmin valamani kivi. Mitä siistimpi malli, sitä parempi lopputulos (mikä yllätys). Perus fimosta jäi muottiin höpö tahmeus, varmaan rasvaa. Fimo air pärjäsi paremmin, mutta käsin kun nuo on tehty niin ei sekään mikään ideaali ollut. EVA-foamista tuli ihan hirveä, röpelöinen ja epätasainen, varmaan koska alkuperäisen pinta ei ole mitenkään kova ja umpi-sileä. Paras oli aiemmin hartsista valettu kivi, mutta sillehän ei enää muottia tarvitse kun se minulta jo löytyy. Mutta halusin testata niin tulipahan testattua.

Muottimössö in action
Muotti numero 1. Perus Fimo mallina
Muotti numero 2. EVA mallina. Hyi katsokaa sitä

Muotti numero 3. Fimo Air mallina

Muotti numero 4. Hartsi mallina

Tällä 1:1 mössöllä tuli ihan kivaa jälkeä, mutta yrittäisin kyllä mielummin löytää sopivan mallisen muotin valmiiksi netistä. Oikein kätevää ainetta kuitenkin!

Muotit in action

En kyllä tykännyt EVAsta yhtään, ei jatkoon


Muotti tarkemmin

En tiedä mikä tauti tähän iski kun tuohon eteen tuli ihme lommo??
Lemppari oli yllättäen aiemmasta hartsi-kivestä valettu kivi
Muotti viel tarkemmin


Hullu hartsitiedemies minussa halusin kokeilla, toimiiko UV-hartsin kovettaminen kuinka hyvin auringovalossa. Toki sitä paljon huudellaan, mutta halusin testat asian omin silmin ja kätösin ja hartsein! Kerrankin sattui aurinko paistamaan niin pääsin hommaa kokeilemaan ja oikein hyvinhän se toimi! Jos siis ei halua satsata UV-uuniin niin hartsit voi viedä auringonvaloon kovettumaan. Toki silloin on sään, vuodenaikojen ja vuorokaudenajan armoilla, mutta toimii kyllä.

Auringonvalossa kovettamista

Lopputulos "aurinkokivistä". Hyvin ovat kovia ja siistejä

Lopuksi päätin vielä testailla erilaisia liimoja hartsi-kivien kiinnittämiseen heijastavalle paperille. Koska hartsi-kivistä tehdään usein ainakin osittain läpinäkyviä ei niitä kannata sellaisenaan liimata vaikka mekkoon, koska mekon kuvio/väri/materiaali paistaisivat kivestä läpi.

Itselläni on askarteluliikkeestä ostettua heijastavaa "peili"-paperia, toki voi käyttää myös esim samanväristä paperia/kartonkia kuin kivi itse on. Itse pidän peilimäisestä taustasta, niin kiven oma väri ja läpinäkyvyys pääsevät enemmän esille.

Ongelma läpinäkyvyyden kanssa tosin tulee siinä, että jos liimassa on kuplia niin nekin näkyvät läpi! (niinkuin itse sain huomata ikävästi).

You fool! You absolute buffoon!

Kokeilin paria liimaa: erikeeper, kuumaliima ja Scotchin geeliliima (eli paras liima yleensä kaikkeen). Painoin kaikkia testattavia liimoja kovettumisen ajan, että kuplat lähtisivät puristuksissa pois. Erikeeper ei ollut hyvä, jäi hiukan valkoinen lopputulos. Scotchiin jäi ilmakuplia, vaikka kiven päällä oli kuivumisen ajan painava kirja. Kuumaliima osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi, koska se on niin nopea ja kuivumisen ajan kiveä on helppo painaa alustaan ja estää kuplien ilmestyminen. (plus kuumaliima halvempaa ja sitä saa paljon nopeasti) Sitten vain leikataan ylimääräinen matsku pois kiven ympäriltä ja your gem is ready for action!

Erikeeper, ei jatkoon
Scotch geeliliima ja Kuplien Paluu
Kuumaliima. Tämä nyt huijaa, kun näkyvät kuplat on kivessä eikä liimauksessa


Aiemmin en ollut vielä päättänyt mitään oikeaa cossia, jota varten UV-hartsia käyttäisin. Sen jälkeen kuitenkin pelasin Persona5sta tarpeeksi pitkälle ja kuin salama kirkkaalta taivaalta löysin cossin, missä on monenväristä ja -mallista kiveä ympäriinsä! Jessss!

Asu on pikkuinen juonipaljastus, mutta ei mielestäni mikään niin paha että pelikokemus menisi pilalle.

Varjo Futaba - Persona 5
Oheisessa kuvassa näkyy vain pää- ja hartiaseutu, mutta siinä suurinosa oleellisista kivistä onkin. Myös lanteille tulevaan vyöhön tulee hyvä määrä.

Kaikki kivet on jo itseasiassa valettu, kun en malttanut olla niitä tekemättä. Nyt pitäisi saada aikaiseksi muu osa asua, että kivet voisi siihen laittaa.

Kolmioita
Punaisia kivejä asuun + useampi extra tehty extra-hartsista
Pitkuloita tuli tehtyä toiseksi eniten
Tätä siis yritän joskus kesällä saada valmiiksi. Työt loppuu ensi viikolla ja lähden sitten Japaniin useamman viikon reissulle, näiden molempien takia olen ollut melko kiireinen kaiken säädön kanssa. Kesällä hastavuutta tuo se, että pitäisi muuttaa 600 kilomteriä toiselle paikkakunnalle töihin syksyksi. Desucon jää reissun takia pois enkä ole vieä saanut päätettyä, haluanko mihinkään muuhun kesän coniin. Muut asiat menevät ikävä kyllä tällä hetkellä cosplayn edelle, jatketaan tästä sitten kun asiat asettuvat.

- woodi

3 kommenttia:

 1. Oooooohhh hartsiseikkailu~ <3 Pitää kyl nostaa hattuu kuvil ja selityksil vaik en hartsii tuu koskee mut jos sitä päädyn räpeltää nii ainaki o referenssii. :D Ja teksti on muutenki kevyttä mut kuitenki elävää luettavaa~ >3>

  Pitää muute alkaa selailla MiniatureSweetin sivui iha muute vaa vaik en vissii mitää tuu ostaa. E-en tykkää yhtää mitenkää mistää pienest ja söpöst senki b-baka. :D

  P5 mainittu~ mie en ees aatellu et Futaban asun kivihärdellit vois tehä iha omin pikku kätösin. :0 Mut onnee puvun väsäykseen~ <3

  Nii ja hyvää matkaa ja alkukesää muutenki~ ^3^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uaaaa kiitos kommentist, ihana kuulla et on mukavaa luettavaa vaik ei just omaan tekemiseen liittyiskään!

   Siel MiniatureSweetin sivuilla on kyl kaikkee mahollista pientä ja söpöö, ite yrittäny ostaa vaan mitä tarvin mut vähän ollu vaikeaa :,DD

   Persona5 on kyl kiva ja haluisin tehä sieltä muitakin asuja, mut alotin nyt ainakin tästä kun se sopi näihin mun tän hetken hartsi-sekoiluihin. Plus jos saisin sen nyt kesällä valmiiks, niin se ois hyvä just kesä-asuna teemansa ja vaatteiden vähyyden takii.

   Kiitos! Meni aikaa vastaa tähän just kun olin siellä reissussa mut nyt oon taas takas, jihuu!

   Poista
 2. Hei, miten tullasit sieltä MiniatureSweetustä ostamat uv-hartsijutut? Siis millä tullinimikkeellä?

  Innostuin näistä yksityiskohtaisista neuvoista, ja menin sitten ostamaan aika satsin muotteja, värejä, uv-harts ja ja kaikkea täyterihkamaa.

  VastaaPoista